ثبت نام | ورود
English
امروز شنبه 1403.10.1 Iranian Construction Engineering and Management
صفحه اصلی
سازه و زلزله

چند راهکار اجرایی برای کاهش مخاطرات زلزله
راهکار محوری برای افزایش مقاومت در برابر زلزله

اسماعیلی

استفاده گسترده از سیستم های "سبک و در عین حال، یکپارچه" را می توان راهکاری محوری برای "افزایش موثر مقاومت و ایمنی بناها در برابر زلزله" قلمداد کرد. بنا به مجموعه تجارب و واقعیت های موجود این راهکار چه بسا یگانه راه حلی است که در عمل قابل اجرا در سطح وسیع در کوتاه-مدت می باشد. بدین ترتیب و همراه با در نظر داشتن عوامل در هم تنیده فنی، اقتصادی و اجرایی ...، تلاش برای گسترش راهکار محوری "سبک و یکپارچه سازی" و تحقق هر چه بیشتر آن به هر نحو ممکن اهمیتی"راهبردی" دارد.

همچنین لازم است تا حد امکان "تامین همزمان مجموعه ویژگی های مطلوب در بنا" مد نظر قرار گیرد. در این باره می توان این موارد را برشمرد: کاهش وزن سازه و ابعاد برخی اجزاء (که از نیروی موثر زلزله کاسته و صرفه-جویی در فولاد و بتن مصرفی را سبب می شود)، مقاومت و ایمنی بالاتر در برابر زلزله و انفجار، عایق حرارت و نیز حائل صدا و رطوبت بودن، ایمنی بیشتر در حریق، افزایش فضای مفید داخل بنا، وجود قابلیت های گوناگون شکل-گیری و کار-پذیری و امکان اجرای تاسیسات و تزئینات و انواع نماهای مقتضی، انعطاف و تنوع در اشکال (مانند امکان دستیابی به سطوح دارای انحنا)، سادگی و سرعت در حمل و اجرا، اتلاف کم مصالح، کاهش خستگی بنا و پایایی مناسب در دراز-مدت.....

معرفی "مواد خشک آماده" برای اجرای گونه ای پوشش بتنی سبک، عایق و "غیر شکننده"بر روی پانل های مسلح ساندویچی به نوبه خود گامی است در این راستا. در واقع در اینجا نوعی استفاده بسیار ساده و اولیه از سیستم کلی موسوم به "بتن سبک مسلح و مرکب ارتجاعی" و اجزای تشکیل دهنده آن مد نظر می باشد. در این فن آوری "ساده، تجربه شده و غیر انحصاری"، سیستم مزبور در ساخت دیوارهای بسیار سبک و عایق "غیر باربر" در چارچوب گونه ای نیم-پیش ساختگی و همراه با کاربست پاره ای روش های رایج و رو به گسترش، مورد استفاده قرار می گیرد.

قطعه سبک، یکپارچه و غیر شکننده به دست آماده بدین ترتیب در واقع نوعی سامانه مرکب است که به مثابه "یک سیستم عمل کننده واحد" دارای مقاومت و ظرفیت "جذب انرژی"مطلوب بوده و از "رفتار مناسب در برابر ضربات" شدید وارده برخوردار می باشد.چه این که گذشته از پایایی، در اینجا به سبب کاربرد ساده نوعی بتن سبک و عایق خاص به جای ملات معمول و سنگین-وزن ماسه-سیمان مورد استفاده در برخی پانل های غیر باربر مشابه، در مقایسه با آنها، دیوار به دست آمده "وزنی به مراتب کمتر (مثلا در حدود 50 کیلوگرم در متر مربع)" داشته؛"عایق حرارتی به مراتب بهتری" بوده و با اجرایی نسبتا آسان تر و عدم نیاز به برخی اندودها، همچنین امکانات شکل-گیری و کار-پذیری مناسبی (مانند امکان برش و گیرش میخ) دارد.

در این باره، طرح اختلاط مورد نظر، فن آوری ساده تولید و اجرا همراه با دیگر موارد و جزییات مقتضی در منابع مربوط برای هر گونه استفاده به روشنی بیان گشته اند. (چه این که با جستجوی عباراتی مانند "مواد خشک آماده + طرح اختلاط + بتن سبک مسلح و مرکب ارتجاعی" و از این قبیل در شبکه اینترنت می توان به سادگی به منابع و جزییات لازم دست یافت.)

البته تکیه راهبردی بر راهکار محوری "سبک و یکپارچه سازی" در رویکردی منسجم و نظام یافته، نه تنها هرگز به معنای کم اهمیت تلقی کردن سایر عوامل موثر در افزایش ایستادگی و ایمنی بناها و مجموعه فن آوری ها و ملاحظاتِ مربوط نمی باشد (!)، بلکه در عمل می تواند با "جبران نسبی بسیاری کاستی های موجود در دیگر زمینه ها"، همچنین به ارتقا و افزایش کارآیی دیگر راهکارهای مقتضی در جای خود بیانجامد ....



آرشيو مطالب...


Copyright 2012
تعداد کاربران: 40