مدیریت پروژه
مدیریت زنجیره تأمین و مدیریت پروژه
مدیریت زنجیره تأمین و مدیریت پروژه
مدیریت پروژه چندین مرحله توسعه را گذرانده است که هر کدام به تکمیل پیکره دانش مدیریت پروژه کمک کرده اند (پرایک و اسمیت 2006):
-رویکرد مدیریت پروژه سنتی: روش ها و ابزارهای کاربردی (مثلا ترنر 1999، ترنر و مولر 2003 و کوسکلا 2000)، که جهت تولید یا مونتاژ بر بازدهی کار متمرکز هستند.
-رویکرد مدیریت عملیاتی: مدیریت راهبردی پروژه ها (موریس 1994؛ موریس و پینتو 2004)، مثلا برنامه و راهبرهای پروژه و مشارکت پارتنرینگ (ایگان 1998) و مدیریت زنجیره تأمین (گرین و می 2003) و سایر برنامه های مبتنی بر کار که به رویکرد سنتی ربط دارند، مثلا کاربرد حذف پسماندها در مدیریت ناب (کوسکلا 1992؛ 2000).
- رویکرد پردازش اطلاعات: مدل ورودی-خروجی تکنوکراتیک مدیریت پروژه ها (وینچ 2002).
-رویکرد رابطه: عملکرد پروژه و رضایت کارفرما که از طریق درک روشی به دست می آید که در آن روابط بین افراد، بین افراد و شرکت ها و بین شرکت ها را می توان مدیریت کرد.
این روابط، خاص محیط هستند (پرایک و اسمیت 2006). محیط های مختلفی برای روابط وجود دارد که در سطوح مختلف عمل می کنند.
-شرکت به شرکت یا سازمان به سازمان
-سازمان به فرد: که نشان دهنده کسب و کار است، مثلا بازار و سایر روابط اجتماعی (گامسون 2001)
-فرد به فرد: روابط شخصی و اجتماعی.
روابط شخصی را می توان به صورت زیر مشخص کرد (پرایک و اسمیت 2006):
-اختیار: مدیریت و رهبری
-مربوط به کار: عملکرد و نقش
-آشنایی: تعهدات اجتماعی
-دوستی: پیوند اجتماعی و تقابل
-حس هویت: چه هستید (نه اینکه چه کار می کنید) مانند شناخت ارثی و اجتماعی از طریق مالکیت در شرکت.
روابط سازمانی را می توان به صورت زیر مشخص کرد:
-فردی یا شخصی: فرد نشان دهنده سازمان است؛
-سیستماتیک یا رویه ای: روابط شخصی را می توان وارد رویکرد یا روش سیستماتیک کرد تا ماهیت این روابط در سطح کلی در آینده از طریق تعهدات اجتماعی یا قانونی تکثیر شود (ونگر 1998).
-راهبردها و فرهنگ به هدایت محیطی کمک می کنند که سیستم ها در آن عمل می کنند و تفکر و رفتار افراد را هدایت می کنند تا آن روابط از طریق افراد و سیستم ها در یک راستا قرار دهند.
-ساختار سازمان منعکس کننده روابط و حاکم بر روابط از طریق سلسله مراتب، عملکرد و مجاورت است.
کیفیت روابط نیز جزء مهمی در موفقیت پروژه است. کیفیت باید حاصل مجموعه ای از عوامل و نتیجه کل مسائل پویا باشد. به این طریق، تیم پروژه تنها دریافت کننده روابط است و اینکه چطور این روابط بین تیم پروژه و کسانی که از بیرون پروژه را تغذیه می کنند، به وجود می آیند. اما روابط نیز مدیریت می شوند. این کتاب به مدیریت روابط از طریق چارچوب زنجیره های تأمین اختصاص یافته است. مطالعه پروژه ها و زنجیره تأمین آنها محیط مناسبی برای تحلیل پروژه های ساخت و ساز و برنامه ها در چارچوب مشارکت فراهم می کند.
آرشيو مطالب...